Heb je toevallig de hokjesman gezien onlangs op TV? Hij schetst in een aflevering een mooi beeld van milieugoeroe’s uit de afgelopen decennia. Aan de alternatieve kant Jan Juffermans met de Kleine Aarde. De Kleine Aarde liet zien hoe je je leven heel anders kunt inrichten.

Met Springtij brengt Wouter van Dieren een groot aantal prominenten bij elkaar om de duurzame zaak verder te helpen. Verschillende (ex-)ministers komen voorbij en topmannen van grote bedrijven zoals Shell en Unilever. Een heel ander milieu zal ik maar zeggen.

De wetenschapper Jan Rotmans mag natuurlijk niet ontbreken. Hij ziet kantelmomenten waarop een vastgeroeste sector plotseling een doorbraak bereikt rond duurzaamheid. Terwijl Marco Visser als eco-modernist gewoon optimistisch is over wat de mens met techniek allemaal kan doen op de milieuproblemen op te lossen.

Allemaal leuk en aardig, maar wat nu als je zelf er wat aan wil doen? Daar is nu net een mooi boek over verschenen “De verborgen Impact”. De kersverse milieugoeroe Babette Porcelijn heeft het uitgezocht. 8 maanden lang heeft ze tal van experts geinterviewd en berekeningen laten maken om erachter te komen wat nu het meeste zoden aan de dijk zet als je de opwarming van de aarde wilt stoppen, milieuvervuiling wil tegengaan en waterschaarste wilt bestrijden. En wat blijkt. Het is niet het autorijden of vliegen wat het grootste probleem is, maar het aanschaffen van spullen, zo valt te lezen in het interview met Babette in de Volkskrant.

Ik heb het boek nog niet gelezen, want het is nog maar net uit. Maar inmiddels heb ik het boek van Babette ontvangen via de crowdfunding actie. Daar kun je ook de aankondiging lezen. Of bekijk eens de video van Babette of de speciale website. Is dit iets voor jou? Samen met Babette ontspullen?