Je kiest voor Fair Trade koffie zodat de koffieboeren een eerlijke prijs ontvangen. Dat is mooi natuurlijk. Maar alsnog verdwijnt in de hele keten van koffieboon tot jouw kopje koffie verreweg het grootste deel van de verdiensten in de zakken van een handjevol multinationals. Dat is minder mooi voor het land van herkomst. Hoe zit dat?

De geoogste koffiebonen worden verkocht aan grote branderijen. Daarna speelt het branden, transporteren en verkopen van  jouw koffie zich vooral af buiten het land waar de koffiebonen verbouwd worden. Met andere woorden, een groot deel van de koffieketen speelt zich af in het buitenland. En daarmee het grootste deel van de verdiensten.

img-coffiee_1Maar het mooie is, jij kunt deze trend nu keren! Het koffie kwaliteitsmerk Moyee werkt Fair Chain. Ze hebben het branden van de koffie verplaatst naar waar de koffieboeren oogsten, namelijk in Ethiopië. Het verwerken en branden van de koffie gebeurt in samenwerking met plaatselijke ondernemers in Ethiopië. Op die manier verplaatsen ze een belangrijk deel van de keten en daarmee van de verdiensten naar de lokale economie. Fair Chain noemen ze dat.

Een pracht initiatief. Denk je er eens aan bij je volgende kopje koffie?
Of beter nog… dat  is een mooi moment om eens te filosoferen of de Fair Chain nog beter kan. Heb je tips of ideeën? Laat het weten en reageer hieronder…