De supermarkt geurt vaak naar versgebakken brood als ik er binnenloop. Zo af en toe ruikt het ook heerlijk naar Japanse Teriyaki of een ander wereldgerecht dat ter promotie ter plekke wordt klaargemaakt en uitgedeeld. In de Plus supermarkt in Winterswijk gaan ze een stapje verder met een even eenvoudig als briljant idee. Daar is een complete keuken ingericht.

Het mooie is dat daarmee veel voedselverspilling wordt tegengegaan. De kok van de Plus-keuken, verzamelt iedere dag producten uit de winkel die niet lang meer houdbaar zijn of er niet mooi meer uitzien. Deze groenten, vlees en aardappeltjes vult hij aan met andere producten om er de maaltijden mee te bereiden. “De kok selecteert puur op datum. Hij verwerkt voor tachtig, negentig procent verse producten, die tegen de houdbaarheid aanlopen. De rest is houdbare producten, zoals pasta, om de maaltijd compleet te maken”, vertelt bedrijfsleider Erwin Arentsen.

De Plus in Winterswijk verspilt al met al een kwart minder voedsel. Er komen hier heel wat trends bij elkaar. Allereerst past de aanpak van de voedselverspilling mooi bij een supermarkt die streeft naar duurzaamheid.

Plus, hiermee wordt op de AH-to-go trend ingespeeld. Klanten kunnen verse kant-en-klare maaltijden meenemen in de supermarkt.

Plus, dat je ook nog eens ziet hoe het wordt klaargemaakt, erg populair in restaurants, maar nu dus ook in de supermarkt.

Plus, het is een mooie variant op thuisafgehaald, waar buren voor elkaar koken. Alleen in Winterswijk doet de supermarkt dat nu voor de buurt.

Het enige minpunt is dat ik niet in Winterswijk woon. Ik zal binnenkort eens vragen in de Plus bij mij om de hoek wanneer zij een keuken openen. Doe jij dat ook?