Regelmatig kijk ik met een schuin oog naar warmtepompen. Want daarmee zou ik mijn gasverbruik kunnen verminderen. Een mooi streven natuurlijk nu er geen zonnepanelen op het dak meer bij kunnen. Warmtepompen zijn echter prijzig en blijken al snel niet rendabel als je ze wilt inbouwen in je bestaande huis.

Maar dan valt mijn schuine oog op de aankondiging van de  “Warmtewinner” van Eneco. Dat ziet er plots heel betaalbaar uit. Voor zo rond de 1000 euro inclusief subsidie zou ik zo’n apparaat in huis kunnen hebben dit najaar. En daarmee kan ik dan als het een beetje meezit mijn gasverbruik halveren.

Bard van de Weijer vergelijkt het in de Volkskrant met hybride auto’s. De Warmtewinner is als het ware de hulpmotor van je CV ketel. De warmtewinner haalt warmte uit de ventilatielucht die weer voor de verwarming wordt gebruikt, zodat je CV ketel minder hoeft te draaien op gas. In de lente en herfst kan het de Warmtewinner een huis aardig op temperatuur houden. Bij winterse kou en als er warm water gebruikt wordt springt de normale CV ketel bij.

Ik ben benieuwd hoe het voor mijn situatie uitpakt, want de beloofde grote besparing van 60% wordt alleen bereikt bij woningen met eenvoudige mechanische ventilatie. En er zitten nog wat addertjes onder het gras. De Warmtewinner komt met een abonnement waarvan de kosten nog onduidelijk zijn en hij verbruikt behoorlijk wat electriciteit, gemiddeld 950KWh per jaar is de inschatting. Alles bij elkaar is er wel winst voor het klimaat, want de besparing op gas weegt hier ruimschoots tegenop. Zeker als je groene stroom gebruikt natuurlijk.

Ik heb me in ieder geval vast aangemeld op de website als belangstellende en hoop er snel meer positieve berichten over te horen.

Voor nu is het een mooi excuus om alvast weer een extra zonnepaneel aan te schaffen. Gelukkig kan dat ook op het dak van iemand anders. Ik heb alvast eens een dertiende zonnepaneel besteld bij zonnepanelendelen.nl. Dit keer op het dak van het Wennekerpand in Schiedam. Maar je kunt ze natuurlijk ook op je eigen dak leggen of gebruik maken van groene stroom van de windcentrale, greenchoice of vandebron. Waar kies jij voor: wind, zon of WarmteWinner?