Beginnen met iets kleins en door ruilen steeds meer waarde toevoegen. Vier moeders uit de provincie Utrecht gaan de uitdaging aan om in een maand tijd naar een object toe te ruilen dat 5.000 euro waard is. Dit geld gebruiken ze om de ruilsite voor kinderspullen KrijgdeKleertjes.nl te moderniseren zodat het ruilen gratis wordt. De actie loopt tussen zaterdag 10-10 en woensdag 11-11.

Hoe betaal je als vrijwilligersorganisatie de kosten voor het moderniseren van je website? Die vraag hadden de vier moeders en initiatiefneemsters van KrijgdeKleertjes.nl. Dit is dé landelijke ruilwebsite voor kleding en kinderspullen. Het antwoord op de vraag zochten ze dicht bij huis. Cerian van Gestel uit Bunnik:

“ruilen is waar we goed in zijn, dus we willen met ruilen steeds meer waarde toevoegen en uiteindelijk op 5.000,- uitkomen”.

De moeders lieten zich inspireren door het spel waarbij je begint met een appel en een ei en ruilend van deur tot deur gaat. Bij iedere ruil voeg je meer waarde toe. Dit gaan ze online via Facebook uitvoeren.

Hoe werkt het?

Op zaterdag 10-10 bieden de moeders op hun Facebook pagina de eerste ruil aan, het lees- en luisterboek ‘Bink en Pip gaan naar Engeland’. Iedere Facebook bezoeker kan vervolgens laten weten wat hij in ruil zou willen aanbieden. De moeders kiezen uit alle voorstellen welke ruil met meer waarde ze willen aangaan en plaatsen het versgeruilde object weer online. Daarop kan weer iedereen bieden met een ruil en zo gaat het verder.

Op woensdag 11-11 vindt de laatste ruil plaats en blijkt of het doel van 5.000 euro gehaald is. Misschien is het wel meer!

Het geld gebruiken de moeders om KrijgdeKleertjes.nl te moderniseren. Dit houdt in dat het ruilen via de website gratis wordt. Nu is het nog zo dat iemand die een pakket met spullen krijgt hier een kleine bijdrage voor betaalt. Ook moet de website worden aangepast op mobiel gebruik. Het doel is om de nieuwe website op 12-12 klaar te hebben.

krijgdekleertjesKrijgdeKleertjes.nl is een initiatief van Annelinde uit Utrecht, Tessie uit de Bilt en Annunziata en Cerian uit Bunnik. Zij draaien de website sinds december 2012 omdat ruilen goed is voor het klimaat en voor de portemonnee. Inmiddels zijn 3700 ouders uit heel het land lid. KrijgdeKleertjes beheert ook een netwerk van 20 lokale ruilpunten. Wie wil kan op vaste momenten bij vrijwilligers kinderspullen komen ruilen.