Een Nederlander gooit elk jaar gemiddeld zo’n 50 kilogram goed voedsel in de vuilnisbak. Dat is zo’n 150 euro per jaar. Zonde van het voedsel en van het geld. Je kunt zelf veel voedselverspilling voorkomen. Hoe? Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk met de foodbattles die onlangs weer gestart zijn in Nederland.

Tijdens een FoodBattle gaan mensen met elkaar de strijd aan om minder voedsel te verspillen. Drie weken lang proberen ze zo min mogelijk voedsel te verspillen en houden ze bij hoeveel eten ze weggooien. FoodBattle geeft hiervoor ook handige tips. De aanpak van FoodBattle is succesvol. Deelnemers blijken na een periode van drie weken zo´n 20 procent minder voedsel te verspillen.

De feiten op een rij:

 

Half maart zijn er bij een landelijke actie weer verschillende foodbattles van start gegaan: Wageningen UR, de studentorganisaties Wageningen Environmental Platform en GreenOffice en de gemeente Wageningen zijn de strijd aangegaan. Ook het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, het Ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), het Voedingscentrum, Milieu Centraal en Natuur & Milieu doen mee. De meetperiode is tussen 16 maart en 5 april 2015.

Maar je hoeft natuurlijk niet met zo’n landelijke actie mee te doen om verspilling tegen te gaan. Je kunt ook gewoon thuis je eigen foodbattle beginnen. Met je eigen gezin bijvoorbeeld. Tips over hoe je minder voedsel kunt verspillen vind je hier.