Velen van ons hebben al een idee hoe je, je ecologische voetafdruk kan verkleinen. Vaak kun je dit al doen met een paar aanpassingen in je dagelijks leven. De grootte van deze voetafdruk hangt onder andere af van je energieverbruik en de hoeveelheid vlees die je consumeert.

Door de ‘voetafdruktest’ weten we welk landen de grootste voetafdruk hebben. Deze gegevens kan je terugvinden in het Living Planet Report van het WNF. In 2012 stond België op de 6 7.09 mondiale hectare en Nederland op de 9e plaats met 6.32 mondiale hectare.

Scoor jij minder dan de gemiddelde Nederlander of Belg op de test? Zo niet, dan heb je misschien wel wat aan de volgende makkelijk uit te voeren tips!

Deel deze tips bijvoorbeeld door middel van social media, een spreekbeurt of door je nieuwe leefgewoontes te delen met je vrienden. Hoe meer mensen je inspireert, des te kleiner wordt de voetafdruk van ons allemaal!

De douche

Neem vaker een douche in plaats van een bad. Probeer ook je douchetijd zoveel mogelijk te verminderen. Elke dag een minuut minder en je voetafdruk wordt kleiner. Daarnaast scheelt het ook in je portemonnee. Samen douchen is trouwens zowel romantisch als milieuvriendelijk…

Groene stroom

Makkelijk aangevraagd en heel goed voor het milieu! En… Het kost je niks meer! Groene stroom is elektriciteit dat uit hernieuwbare bronnen komt. Bijvoorbeeld: zonne- en windenergie. Door groene stroom te gebruiken verminder je, je CO2 uitstoot. Groene stroom vervuilt namelijk niet (en raakt ook nooit op!).

Let op de apparaten

Vergeet niet om apparaten die niet gebruikt worden uit te schakelen. Trek indien mogelijk ook de stekker eruit. Apparaten die op stand-by staan of nog op een stopcontact zijn aangesloten trekken nog steeds stroom!

Wassen en schoonmaken

De vaatwasser, wasmachine en droger. Drie geweldige apparaten waar we haast niet meer zonder kunnen, maar ook heel veel energie gebruiken. Als je deze apparaten gebruikt, zet ze dan pas aan wanneer ze helemaal vol zijn. Of… Gebruik de zon in plaats van de droger en hang je kleren buiten op. Hetzelfde resultaat voor minder geld!

Vleesconsumptie

Ook het verminderen van je vleesconsumptie kan je voetafdruk verkleinen. Dieren hebben namelijk veevoer nodig wat gemaakt is van soja. Om aan de vraag aan vlees te voldoen zijn niet alleen meer dieren nodig maar ook meer veevoer! Er zijn dus meer sojaplantages nodig. Om ruimte te maken voor deze plantages wordt meer bos gekapt. Bomen houden veel CO2 vast. Minder vlees eten vermindert dus ook je CO2 uitstoot.

Visconsumptie

Ook je visconsumptie verminderen helpt mee! Kijk goed naar de vis die je koopt. Al worden sommige soorten met uitsterven bedreigd, zijn ze nog steeds verkrijgbaar. Met behulp van de VISwijzer kan je zien wat een duurzame keuze is.

Meer tips

Vergeet natuurlijk ook niet:

  • Om over te stappen naar elektrisch rijden of om vaker met het openbaar vervoer te gaan
  • Alleen hout te kopen met het FSC-keurmerk
  • Je papiergebruik te verminderen door reclame en bankafschriften op te zeggen
  • Om petities te ondertekenen

Probeer na het volgen van deze tips de test nog eens te doen! Meer tips om je steentje bij te dragen voor het klimaat zijn te vinden op de website van het Wereld Natuur Fonds.