Riemen 1e levering-800

Hoge eisen – Zelf ben ik niet zo’n ceinturenmadam. Ik draag er één in een jeans en verder eigenlijk niet. Voor mijn man ligt dat anders. Die draagt – zoals veel mannen – altijd een ceintuur. Als je meestal hetzelfde ceintuur draagt, slijt dat ook snel. Veel riemen gingen scheuren aan de achterkant, en dat ging net zo snel bij de dure als bij de goedkopere. Omdat dat toch niet de bedoeling kan zijn, gingen wij op riemenspeurtocht.

Autch! – Heb je last van een nikkel- en/of chroomallergie, dan is het vinden van een goede riem nog lastiger. Een nikkelallergie komt veel voor: 10% van de bevolking zou last hebben van deze contactallergie. In de gesp van een riem kan nikkel zitten, en aangezien je gesp in contact kan komen met je buik, kan dat voor rode vlekken en jeuk zorgen. Een chroomallergie is mogelijk nog onaangenamer. Zolang het contact “droog en kort” is, is er niets aan de hand (een verchroomde deurklink, bijvoorbeeld). Draag je lederen schoenen of een riem en ga je daarbij transpireren, dan kan dat leiden tot eczeem. In leer zit meestal chroom. Binnen Europa is de wetgeving streng, maar leer dat in landen als India en Bangladesh gelooid is, bevat vaak vele malen meer chroom dan wettelijk is toegestaan.

Riem nubuck M - dubbele gaatjesrij 2-800 Go eco – De eenvoudige oplossing is om producten met chroom of nikkel te vermijden. Dat betekent in de praktijk: 1. vraag in de winkel duidelijk om riemen met een nikkelvrije gesp. Weet men het niet, neem dan het zekere voor het onzekere en laat de riem in de winkel – 2. kies voor riemen in plantaardig gelooid leer. Bij plantaardig looien wordt bv. tamarinde, mimosa of kastanje gebruikt om te looien. Deze riemen zijn gegarandeerd chroomvrij. Wil je er bovendien zeker van zijn dat je riem lang meegaat? Dan is stap 3. kies voor een wat dikkere riem (minstens 2 millimeter) die volledig van leer is, dus niet bestaat uit een kwetsbare onderlaag met een dun laagje leer op.

Riem transparant blauw-800

Of: go vegan – Wil je helemaal geen leder gebruiken? Dan zijn er ook riemen in andere materialen. Deze riemen bijvoorbeeld zijn gemaakt van gerecycleerd plastic. De gesp is van hard plastic gemaakt en bevat dus ook geen metalen. Wel zo handig voor als je met het vliegtuig reist en je riem (mét metalen gesp) moet afdoen bij de security. Deze riemen zijn 125cm lang. Je knipt hem gewoon op de lengte die voor jou goed is en je hebt er heel lang plezier van. Je kunt deze riem ook gewoon afwassen met water en zeep. Wij kozen voor de blauwe variant, maar ze bestaan ook in donkerder tinten als kaki en donkerblauw of juist in fluogeel of lichtgevend in het donker.

Voor deze riemen kan je o.a. terecht bij de Belgische eco kledingzaak Meer dan Mooi.