Stadsjutter en afvalkunstenaar, zo noemt de Rotterdamse Ankie Wessels zichzelf. Onder de naam Rubbish Design maakt zij – onder meer – prachtige nieuwe lampen en vazen van oude, afgedankte materialen. “Ik heb het altijd al zonde gevonden om spullen weg te gooien. Op straat kan ik het niet laten om in containers te kijken of er iets bruikbaars in zit. Of dingen die mensen buiten zetten en er soms nog perfect uit zien. Maar ik krijg ook veel van vrienden en familie, die spullen speciaal voor mij apart houden. Meestal heb ik niet eens direct een idee wat ik ermee kan maken. De inspiratie ontstaat later door de vormen die ik in mijn atelier zie.”

Aanvankelijk was Wessels bezig in – zoals zij zegt – de recyclesfeer, zoals oude lampen of stoelen een nieuw jasje geven. Tegenwoordig doet zij vooral aan ‘upcycling’: “Restmaterialen en afval een nieuwe functie geven. Het eerst product was een slingerlamp, gemaakt van wasmachineslang en een kapje van een spoel voor garen.” Momenteel focust Wessels op schemerlampjes van gebruikte blikken van het Italiaanse koffiemerk Illy. Die zijn inmiddels vrij populair en worden op de websites DaWanda en Usedful en in diverse winkels in Rotterdam verkocht.

Zo’n specifiek product houdt echter ook een risico. in. “Op een gegeven moment waren er al Illy-lampen verkocht, terwijl ik geen blikken meer had om ze te maken”. Een inzamelactie op Twitter en Facebook bood uitkomst: “Ik kreeg van iemand 2,5 verhuisdoos met blikken. En er zijn mensen die nu voor mij gaan sparen, gewoon omdat ze het leuk vinden dat de blikken worden hergebruikt.”

Naast lampen maakt Ankie Wessels ook vazen van wasmiddelflacons. “De ronde vormen spreken mij enorm aan. Ik snij de bovenkant ervan af, beplak ze met gekleurd crêpepapier en werk ze af met vernis. De buitenkant krijgt daardoor een mooie structuur en een sjieke uitstraling.” Een nieuw project zijn lampen van Mona puddingbakjes. Bij verlichting van binnenuit geeft de herkenbare, geribbelde vorm een prachtig effect. “Ik ben heel benieuwd hoe het publiek erop zal reageren.” Puddingbakjes zijn er in ieder geval genoeg.

De wapenfeiten van Rubbish Design zijn te volgen op de gelijknamige Facebook-pagina.