In België is vandaag de week van de fair trade van start gegaan. Nou ja, fair trade elfdaagse, want de “week” duurt van 3 t.e.m. 13 oktober. Met de slogan “ik kies ook als ik winkel” geeft het Trade for Development Centre een dikke knipoog naar de gemeenteraadsverkiezingen die plaatsvinden op 14 oktober.
Overal in België vinden activiteiten plaats om fair trade in de kijker te zetten. Welke bedrijven en scholen deelnemen zie je op de nieuwe website www.weekvandefairtrade.be. Bezoek daar ook het virtueel fair trade salon, waar je kennis kunt maken met fair trade leveranciers van allerlei pluimage.

Oxfam Wereldwinkels heeft wel een erg leuke actie bedacht. Op 13 oktober, wereldwinkeldag, mag je je lege chocopot inruilen voor een nieuwe – volle – pot chocopasta van 400g. Of je pot nu al fair trade was of niet, dat maakt niets uit, ook een lege Aldi- of Nutellapot is welkom. De adressen van alle 230 Belgische wereldwinkels vind je op www.wereldwinkel.be.

Meer dan Mooi geeft dan weer fair trade damesslipjes weg. Bij aankoop van 25€ krijg je een gratis slipje. De slipjes zijn fair trade gemaakt en van heerlijk zacht biokatoen. Er zijn slipjes en hipsters in wit en zwart. Ook wie via de webshop bestelt, krijgt een slipje cadeau. De heren geven de slip maar cadeau aan hun lief of schoonmoeder, want herenslips zijn er voorlopig nog niet in het assortiment. Op = op.

Andere leuke fair trade activiteiten zijn een culiFaire fietstocht in de regio rond Turnhout en een fair trade modeshow in Westerlo. De Universiteit van Antwerpen organiseert een gratis fair trade ontbijt, er is een fair trade lied… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Fair trade zou natuurlijk heel het jaar door de normaalste zaak ter wereld moeten zijn. Wie doet er 52 weken per jaar mee met de “week van de fair trade”?