Op maar liefst tien verschillende plaatsen in Nederland kunnen mensen komend weekend terecht in een Repair Café. Nog niet eerder waren er zo veel lokale Repair Cafés tegelijk geopend. 

Op vrijdag 27 januari zijn er repareerbijeenkomsten in Apeldoorn en Amsterdam-Zuidoost. Op zaterdag 28 kunnen bezoekers terecht in Bilthoven,Tilburg, Landgraaf, Utrecht en Amsterdam-Oost. In Delft gaat op die dag het Repair Café voor het eerst open. En op zondag 29 januari wordt er gerepareerd in Maastricht en in The Hub in Amsterdam (eenmalig evenement). Adressen en openingstijden staan op www.repaircafe.nl .

Over het Repair Café
Het motto van het Repair Café is: Weggooien? Mooi niet!
Op de locatie waar een Repair Café wordt gehouden kunnen bezoekers terecht met kapotte spullen die door vrijwilligers worden gerepareerd. De eigenaars kijken mee om er iets van op te steken. Waar mogelijk verrichten ze de reparatie zelf. Er is divers gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, serviesgoed, gebruiksvoorwerpen, speelgoed etcetera. De vrijwillige reparateurs zijn allemaal deskundig. Zo zijn er elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Afvalberg verkleinen
De Stichting Repair Café, gevestigd in Amsterdam, bestaat sinds maart 2010 en wordt gefinancierd door de Stichting DOEN en Agentschap NL (onderdeel van het ministerie van Infrastructuur en Milieu). De stichting ondersteunt lokale groepen in heel Nederland bij het opzetten van hun eigen Repair Café.

Nederland telt inmiddels 25 lokale Repair Cafés. En dat aantal groeit razendsnel. De Stichting Repair Café heeft haar doelstellingen bij de oprichting al ruimschoots overtroffen. Oprichtster Martine Postma: “Het is geweldig dat zo veel lokale groepen het initiatief nemen om een Repair Café op te zetten. Iedere week worden talloze apparaten en andere voorwerpen van de sloop gered. Dat verkleint de afvalberg en vermindert de uitstoot van CO2. En het is nog gezellig ook!”