De duurzame consumentenorganisatie GoedeWaar heeft het afgelopen jaar opnieuw onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van kledingmerken. De resultaten hiervan zijn te vinden in  de nieuwe Kledingchecker. Het is namelijk best lastig om uit te zoeken hoe duurzaam de kleren zijn die je wil kopen. Veel merken doen de laatste tijd hun best om te laten zien dat ze duurzaam zijn. Maar voor welke kledingmerken geldt dat ook echt, en voor hoeveel van de kledingstukken die in de winkel hangen? De lijst is veel langer geworden dan vorige jaren, al staan er ook veel kledingmerken bij die niet gereageerd hebben op de vragen van GoedeWaar. Niet reageren lijkt me geen goed teken, al is dat natuurlijk niet met zekerheid te zeggen.

Naast de totale score heeft GoedeWaar een indeling op sociaal/economische en ecologische aspecten gemaakt, zodat je kunt nagaan of de duurzaamheidsvorderingen op het gebied van milieu en/of ook voor arbeidsomstandigheden en economische aspecten gelden. Naast een alfabetische lijst met alle merken is er ook een lijst waarop ze gesorteerd zijn van meest naar minst duurzaam. De lijst begint niet verrassend, de meeste vijf sterren gaan naar merken die zich helemaal profileren op hun duurzaamheid. Mooi om te zien vind ik dat er toch een aantal meer mainstream merken, zoals Pure van de Bijenkorf, Gaastra, Gsus, G-star, J.C. Rags, Otto, C&A en Adidas goed scoren! Zoek jouw favoriete merk en kijk hoe ze scoren op www.goedewaar.nl