“Patiënten in een ziekenhuiskamer met uitzicht op de natuur
herstellen eerder, hebben minder pijnstillers nodig en klagen minder”.
Prof. Roger Ulrich – onderzoeker

Dat mensen zich beter voelen door natuur blijkt onder meer ook uit het onderzoeksproject Vitamine G. Onderzoekers van het Vitamine G-onderzoeksprogramma hebben overtuigend aangetoond dat een groene omgeving goed is voor de gezondheid. Bovendien hebben zij ook onderzocht waarom groen gezond is. Een paar belangrijke conclusies:

  • Mensen die in een groene omgeving wonen voelen zich gezonder, zo blijkt uit een groot onderzoek bij zo’n kwart miljoen Nederlanders. Mensen in een groene buurt beoordelen hun eigen gezondheid positiever dan mensen in een groenarme buurt.
  • Nederlanders die tussen het groen wonen, voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn het ook. Onderzoek naar 345.000 Nederlanders wijst uit dat mensen die in een groene omgeving wonen zich minder vaak met gezondheidsklachten bij de huisarts melden. Vooral angststoornissen en depressie komen minder vaak voor in groene omgevingen.
  • Groen helpt tegen stress. Mensen die in een groene omgeving wonen lijken beter bestand tegen stressvolle situaties. Onderzoek
    onder ongeveer 4000 Nederlanders laat zien dat mensen met een groene leefomgeving minder gezondheidsklachten hebben na een vervelende periode in hun leven, zoals de dood van een familielid of vriend, een scheiding of ontslag.

Agnes van den Berg, een van de onderzoekers van het Vitamine G-project doet nog veel meer onderzoek naar de relatie tussen natuur en gezondheid. Je vindt hierover informatie op haar website.

De toekomst van de natuur in Nederland
Maar wat gaat er in de toekomst gebeuren met het groen en de natuur in Nederland? Welke plannen hebben de politieke partijen in de provincies met de natuur? Nooit eerder waren Provinciale Statenverkiezingen zo belangrijk als dit jaar. De provincies bepalen nu voor een groot deel zelf hoeveel geld ze besteden aan natuur en landschap; zij hebben daarom grote invloed op de natuurbescherming in Nederland. Ga dus in elk geval stemmen op woensdag 2 maart!
Met de Natuurkieswijzer van Natuurmonumenten ben je snel op de hoogte van de belangrijkste ideeën van de partijen.

Natuurkieswijzer
In de Natuurkieswijzer zijn vijf provinciale onderwerpen voorgelegd aan de politieke partijen in de provincie. Nu het kabinet fors op natuur wil bezuinigen, is het belangrijk om te weten of provincies dit compenseren door extra geld in natuur te stoppen. Dit is een van de onderwerpen in de Natuurkieswijzer.
Maar er komen ook ook specifieke thema’s aan bod. Zoals:  wel of geen burgerluchthaven in Twente… Onderwerpen waar de provinciale partijen invloed op hebben.

Ben je benieuwd wat de politieke partijen in de provincie Utrecht vinden van het aanleggen van natuurbruggen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug? Vind je dat natuur- en recreatiegebieden zoals Haarzuilens en het Hollandse IJsselbos – moeten worden afgemaakt?Kijk dan eens in de Natuurkieswijzer Utrecht.

 

Hij die bomen plant
houdt ook van anderen
en niet alleen van zichzelf
(schrijver onbekend)