Van afslankgel tot een knijpermandje en van een toetsenbordstofzuiger tot een paar saaie sokken, iedereen heeft wel eens iets met kerst cadeau gekregen wat de plank volledig missloeg. Oxfam Novib biedt daarvoor een alternatief. De Pakt Uit cadeaus zijn praktische en zinnige cadeaus waar mensen in ontwikkelingslanden echt behoefte aan hebben.

Uit een online onderzoek via het Metro panel twee weken geleden bleek dat lang niet iedereen een nuttig cadeau met kerst krijgt. Zo kreeg 35 procent van de 770 deelnemers wel eens een cadeau wat niet in goede aarde viel. Een wc verfrisser bijvoorbeeld, sokken, afslankgel, een plastic hangklok met een rendier of een setje kledinghangers.

De opbrengst van de cadeaus die gekocht worden via Pakt Uit gaat naar de partnerorganisaties van Oxfam Novib. Zij helpen mensen in ontwikkelingslanden in hun strijd tegen armoede. In Bangladesh kunnen vrouwen door het houden van kleinvee zoals eenden, werken aan een eigen inkomen. Eenden leveren eieren die gebruikt kunnen worden voor het eigen gezin maar ook verkocht kunnen worden op de markt. En eenden krijgen jongen die weer doorverkocht kunnen worden.