Volgende week zaterdag 30 oktober viert Nederland de zesde Nacht van de Nacht. In het hele land kun je meedoen aan meer dan 250 duistere activiteiten. Een kleine greep uit het aanbod…

 • Op Schiermonnikoog – de donkerste plek van Nederland –  kun je naar de sterren kijken. De verlichting op het productieplatform van de NAM voor de kust van Ameland zal voor deze nacht speciaal gedoofd worden.
  Met een grote sterrenkijker kun je bij een heldere nacht objecten diep in het heelal zien.
 • In het Springendal in Overijssel treedt het Rubens Quartet op met speciale ‘nachtmuziek’.
 • In Radio Kootwijk kun je meedoen aan een workshop nachtfotografie.
 • In Westervoort zorgt Sports Planet er voor dat je kunt zwemmen in een rustgevende sfeer.
 • In Boven-Leeuwen kun je op zoek naar nachtdieren in de Kaliwaal.
 • In de Utrechtse grachten kun je een nachtelijke kanotocht maken.
 • In Oostkapelle kun je genieten van een bijzondere theatervoorstelling in het bos met spannende waterpartijen, kronkelige eiken, een schimmenspel en een middeleeuws kasteel.
 • In Middelburg gaan de lichten uit op de Markt. De kijkers van de Sterrenwacht Philippus Landsbergen staan klaar om sterren te tellen van Cassiopeia. In de omliggende restaurantjes kun je in het donker dineren waarbij duistere acteurs de gerechten serveren.
 • In Brabant kun je mee met de nachtelijke poëzieboottocht in Tilburg of een bezoek brengen aan Billy Birdpark Hemelrijk in Volkel. Ga in het donker van de bootjesglijbaan of waag je in het touwparcours.
 • Kom sterren tellen en kijk naar demonstraties bij de Sterrenwacht in Asten….
 • En op verschillende plekken in Nederland kun je dineren in het donker of bij kaarslicht.. Kijk op de website voor een duistere activiteit bij jou in de buurt!

Met de Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Honderden gemeenten en bedrijven doven die nacht hun verlichting. Zo staan de Dom in Utrecht, de Grote Kerk van Naarden en de Eusebiustoren in Arnhem in het donker. En steeds meer bedrijven en gemeenten nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan.