Vandaag, 16 oktober, is het Wereldvoedseldag. Op deze dag is er aandacht voor de enorme verspilling van voedsel en de gevolgen daarvan voor honger in de wereld. Op zes regionale filmevenementen en een week lang televisiedocumentaires op Nederland 2 en Holland Doc 24 staat de vraag centraal: minder afval, minder honger?
Waar en wanneer de films en documentaires te zien zijn is te lezen op de website van Wereldvoedseldag.

Bijna een miljard mensen op aarde heeft chronisch een tekort aan eten. Aan de andere kant gaat overal op de wereld enorm veel voedsel verloren. Veertig procent van het voedsel gaat al verloren voordat het op ons bord terecht kan komen. En Nederlanders gooien gemiddeld 10% van hun voedsel onnodig in de vuilnisbak. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft nu als doel gesteld dat de voedselverspilling in Nederland in 2015 met 20% is teruggedrongen.

Wat kun je zelf doen om minder eten te verspillen?
Hoe voorkom je nu dat je steeds eten weg moet gooien? Kort samengevat komt het hier op neer:

  • koop voedsel op maat
  • bewaar je voedsel goed
  • en kook je maaltijd op maat.

Hoe je dat voor elkaar krijgt? Op de site van wereldvoedseldag vind je veel praktische tips. Je kunt ook een kijkje nemen op de site van Eten is om op te eten van het Voedingscentrum en Milieucentraal. Daar kun je onder meer een weggooitest doen en een gratis bewaarwijzer voor etenswaren bestellen. of inspiratie opdoen voor Hollandse tapas van restjes uit je koelkast!