Afgelopen weekend was de 3e editie van Ecofabs georganiseerd door Women.inc. Een verslag van de avond door Simone Bommeljé van Soulshopping… 

Neem 250 fashionistas, biedt ze een nieuwe preloved clothing garderobe (vintage voor de leek) met een gesloten beurs, een hippe setting, en je krijgt hysterisch hete fashion party. Eerlijk gezegd associeerde ik zelf ecologisch verantwoord niet direct met ‘stylisch verantwoord’*. Ecofabs bewijst dat duurzaamheid blijkbaar ook gewoon leuk mag zijn.

Elk gedragen kledingstuk heeft een verhaal. Kledingruil draagt het verhaal verder.

Gespannen wachten we af bij de ingang of we rode (budget), groene (medium) of gele (upperclass) stickers krijgen voor de maximaal vijf kledingstukken die we hebben meegebracht. Hiermee kun je namelijk kleding van dezelfde waarde inslaan. “Maar… het zijn Campers (schoenen)! Ze zien er toch nog best goed uit?”

Stiekem bespieden we de eerste rekken voordat de meute dat doet. Het valt wederom op dat kleding van oudsher een vrouwending is. Het aantal mannen – de hunky DJ – daargelaten is op een hand te tellen. Nadat Dianne Potters Ecofabs voor geopend heeft verklaard, sprinten de dames als ware het de launch van Victor en Rolf in de H&M op de kleding, schoenen en accessoires af.

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet genereus mijn favoriete colbert uit Rome in het heetst van de strijd achterlaat. Voldoende kennersogen aanwezig om het jasje in een mum van tijd langs de kassa te laten gaan om het een tweede leven te geven. Mijn rode schoenen, die ik de rest van de avond niet meer heb uitgedaan verzachten de pijn van mijn verlies enigszins. Ook helpt het dat DJ Roelicious mij bij het omroepen van mijn verloren voorwerp een ‘leuk goed gekleed meisje’ noemt. Verder doe ik waardevolle contacten op met een dame die er ecolicious uitziet en de organisatie van Ecofabs. Zij kunnen mij als stylist verder helpen om mijn Soulshopping eco-route voor klanten die duurzaam – zonder geitenwollen sokken – willen winkelen, te verbeteren.

Het is inmiddels de derde keer dat Ecofabs door Women Inc is georganiseerd. Ik pleit er voor dat er nog veel mogen volgen. Al is het duurzamer voor mijzelf als ik de volgende keer de verhitte vrouwen assisteer met het vinden van een passende garderobe in plaats van dat ik zelf zo oververhit raak dat ik het verhaal van mijn kleding vroegtijdig de das om doe.

*Quote van überstylista, Dyanne Beekman