Het idee van Toms is ‘één voor één’: voor elk paar schoenen dat Toms verkoopt gaat er ook een paar schoenen naar een kind in nood.
Het merk Toms bestaat sinds 2006 en sindsdien zijn er al meer dan 115.000 paar schoenen geschonken aan arme kinderen in Argentinië en Zuid-Afrika.

De oprichter van Toms is Blake Mycoskie. Tijdens een reis door Argentinië raakte hij gewend aan het dragen van traditionele Argentijnse schoenen. Dat zijn elastische en duurzame schoenen met een bovenkant van canvas en een zool van leer. Hij bezocht arme dorpjes waar geen enkel kind een paar schoenen bezat. Hierdoor kreeg hij het idee om een schoenenbedrijf op te richten dat schoenen kon schenken aan kinderen in nood. Samen met mode ontwerper John Whitledge ontwierp hij zijn eerste collectie.

Het bedrijf verkocht meteen in het eerste jaar al 10.000 schoenen. Zoals beloofd ging Blake terug naar Argentinië, om daar samen met tientallen vrijwillers schoenen uit te delen aan arme kinderen. Na het tweede seizoen gingen er 50.000 paar schoenen naar Zuid-Afrika. Je kunt Toms schoenen online kopen. Bij Brandos bijvoorbeeld kun je kiezen uit meerdere modellen. O.a. deze leuke pumps…