Het is weer zover: Moederdag 2010 staat voor de deur! Op 9 mei aanstaande mogen we onze moeder weer in het zonnetje zetten! Deze traditionele feestdag herinnert ons er elk jaar weer aan hoe belangrijk moeders zijn voor de wereld waarin we leven. En dat geld zowel voor onze persoonlijke leefwereld als voor de mondiale wereld. Moeders staan voor zorgzaamheid en liefde. Zij zijn de gevers en bewakers van het leven, of je nou in Nederland bent geboren of in Senegal. Daarom staat EEN niet alleen stil bij onze eigen moeders maar ook bij de moeders in ontwikkelingslanden. Moeders die dezelfde zorgzaamheid en liefde geven aan hun kinderen maar dagelijks moeten vechten tegen haat, oorlog, armoede en honger. Factoren die vele moeders wereldwijd afhouden van het volwaardig vervullen van hun moederschap. Bovendien factoren die voor een slechte zorg voor zwangere vrouwen zorgen waardoor er op dit moment meer dan een half miljoen vrouwen per jaar sterven aan de gevolgen van een bevalling. Een half miljoen gestorven moeders staat al snel voor een miljoen moederloze kinderen.

De jaarlijkse campagne Moedernacht staat bij dit laatste dilemma stil en organiseert een maand lang activiteiten om mensen van deze ellendige vicieuze cirkel bewust te maken. EEN probeert ook haar steentje bij te dragen en biedt een aantal leuke moederdagcadeaus aan in de EENshop waarvan de opbrengst ten goede komt van moeders wereldwijd. Een aantal duurzame en eerlijke alternatieven voor dat afgezaagde bloemstukje bij het tankstation: 

  • Laat je moeder zien dat je het beste voor hebt met jouw moeder en alle andere moeders op de wereld. Je hoeft alleen maar deze lobbyboodschap voor Moedernacht te ondertekenen waarin de Nederlandse politiek wordt aangesproken op diens verantwoordelijkheid om wereldwijde moedersterfte terug te dringen .
  • Of je geeft je moeder de cadeautas bodyscrub & -cream. Verwen niet alleen de huid van je moeder maar help ook de dorpelingen van het Thaise dorpje Chang Mai aan een eerlijk loon.     
  • Met de Bedel Charms Life schenk je jouw moeder een van de acht gelukspeilers van het Boeddhisme. De bedel staat voor onsterfelijkheid en het eeuwige leven en help ambachtslieden uit Nepal aan een eerlijk loon.
  • Verfraai de hals of pols van je moeder met een ketting of armband met love kralen. Deze zwart/rode sierraden zijn gemaakt in India. De opbrengst gaat naar allerlei ontwikkelingsprojecten in India.
  • Of sms MAMA aan 4333 en donneer 3 euro voor een opleiding verpleegkunde in Afghanistan zodat meer moeders in Afghanistan professioneel geholpen kunnen worden tijdens hun zwangerschap.

Genoeg goede, leuke, simpele en eerlijke manieren om moeders wereldwijd in het zonnetje te zetten. Veel plezier met Moederdag!