Het beroemde boek van Multatuli verscheen precies 150 jaar geleden. Het boek beschreef de slechte arbeids- en leefomstandigheden van de Indische bevolking van Nederlands India. Het keurmerk Max Havelaar zet zich al sinds 1988 in voor de rechten van boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Met het consumeren van producten met het Max Havelaar keurmerk steun je kleine voedselproducenten om een beter bestaan op te bouwen.

 Je kunt in Amsterdam de tentoonstelling Het is geen roman, ’t is een aanklacht! bezoeken over het boek, de schrijver Multatuli en de enorme impact die dit boek heeft gehad op het denken over koloniale verhoudingen en de Fair Trade problematiek. Wil je tijdens deze koude dagen een goed boek lezen. Het boek is door Gijbert van Es herschreven in actueel Nederlands. Je kunt het boek online bestellen op youbedo.com, de boeken webwinkel voor goede doelen. De prijs is hetzelfde, maar 10% gaat naar een goed doel dat je zelf kunt uitkiezen op de site.