Op 12 februari is het Warme Truiendag. Een initiatief van Vereniging Klimaatverbond Nederland. Deze dag bestaat sinds 2005, het jaar waarin de Kyoto-overeenkomst werd gesloten. De bedoeling van deze overeenkomst is de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd te verminderen.

De Vlaamse overheid organiseerde de eerste dikke-truiendag meteen in 2005. Nederland volgde in 2007. Het Klimaatverbond in Nederland riep scholen, gemeenten en provincies op om deel te nemen aan de campagne. Vanaf 2008 zijn in Nederland en België de doelgroepen verbreed: de organisatoren roepen iedereen op school, op het werk en thuis op deel te nemen aan de Warme Truiendag en de dikke-truiendag.

Dus trek op 12 februari een lekkere warme trui uit je kast en zet de verwarming een graadje lager. Dat spaart maar liefst 7% energie en dus ook 7% CO2 uitstoot. Met een trui aan spaar je het klimaat zonder enige moeite! Heb je geen mooie warme trui meer in je kast? Dan hebben wij nog wel een paar tips.

Deze kleurrijke originele truien van Hotsoup  bijvoorbeeld. Zonde om die alleen te reserveren voor warme truiendag! Alle kleding van Hotsoup is in Bolivia handgemaakt van de beste kwaliteit Pima ecokatoen en alpacawol. De kleding wordt gemaakt door Vida Nueva, een Fair Trade organisatie in La Paz. Deze organisatie steunt en begeleidt (ex-)gedetineerden bij hun terugkeer in de samenleving.

En kijk ook  eens op de website van Natural Wear. Daar vind je mooie kleding van soja, hennep en bamboe. Waaronder ook een paar mooie truien in warme tinten.

Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met brei- of haaknaald (voor warme truiendag 2011, of heel snel breien). In de webshop van Trikoo zijn heel veel verschillende duurzame en fair trade garens te koop. Van wol, biologische katoen en gerecyclede zijde. Verder verkoopt Trikoo natuurlijke verfstoffen waarmee je de garens zelf kunt verven.