plakkie1 plakkie3

De zomer staat weer voor de deur: tijd voor lekker luchtig schoeisel. Bijvoorbeeld teenslippers. Misschien zijn deze Plakkies wat voor jou? Het zijn hippe teenslippers gemaakt van autobanden. Ze zien er leuk uit én je levert meteen een bijdrage aan een beter milieu, kinderrechten en werkgelegenheid in Zuid-Afrika.

Plakkies is een initiatief van studenten van de technische Universiteit Delft. Zij zetten samen met de Stichting KidsRights binnen een jaar tijd een slipperfabriekje op. Een tiental bedrijven sponsorde het startkapitaal.  Het doel was: structurele werkgelegenheid creëren in een gebied dat zwaar wordt getroffen door armoede: ongeveer 70% van de mensen in dit gebied is werkloos en 30% is aids geïnfecteerd. Inmiddels werken er 70 inwoners uit de sloppenwijken in de fabriek. Zij kunnen weer een bestaan opbouwen voor henzelf en voor hun familie.

Alle winst van de Plakkies gaat voor 100% terug naar kinderprojecten van de Stichting KidsRights in Zuid-Afrika. Zo hebben nog meer kinderen een kans op een betere toekomst..

Het bedrijfsmodel van de slipperfabriek past volledig binnen de zwarte Zuid-Afrikaanse cultuur. Werknemers dragen uniforme kleding en er zijn groepsbonussen om teamgeest te creëren. Zij krijgen  dagelijks warme maaltijden en – indien nodig – medische ondersteuning.  

De Plakkies zijn te koop voor €39,95 (onder andere bij de Bijenkorf, Sacha en America Today. Voor meer informatie kijk op Plakkies.com of bekijk het onderstaande  filmpje van de NOS.