zaden_voor_leven_5

De Belgische professor  Willem van Cotthem roept via zijn website iedereen op zaadjes van bepaalde vruchten niet meer weg te gooien, maar schoon te maken en naar hem op te sturen. Hij zorgt er dan voor dat de zaden terecht komen bij tuintjes in ontwikkelingslanden. Mensen daar kunnen vaak geen zaadjes betalen, maar met de zaadjes van Seeds for Food kunnen zij toch hun eigen vruchten kweken.

Tot nu toe kwamen de zaden terecht bij 4 verschillende projecten:

  • De vluchtelingenkampen van de Saharawis in Z.W. Algerije (UNICEF)
  • De plattelandsbevolking van Malawi / Zuidelijk Afrika (Patrick DIMUSA)
  • De plattelandsbvolking van Tamil Nadu / Zuid-India (Rotary Antwerpen / SCAD)
  • De dovenschool van Ouahigouya / Burkina Faso (Sensorial Handicap Cooperation – SHC)

Willem van Cotthem gelooft dat dit soort kleinschalige projecten veel meer kans op succes heeft dan grote acties om de honger te bestrijden. De betrokkenheid van de mensen ter plekke is veel groter. Zij kunnen zich inzetten om er een succes van te maken.
Als iedere familie een eigen moestuintje van zo’n 30 vierkante meter en iedere school een eigen schooltuin zou hebben, dan zou volgens hem de honger geleidelijk aan de wereld uit geholpen worden.
Zoals de Chinezen zeggen “Geef die man geen vis, maar leer hem vissen!“, zo zegt Willem van Cotthem: “Stuur die mensen geen voedsel, maar leer ze zelf tuinieren !“

Zijn organisatie zamelt zaden in van allerlei tropische vruchtensoorten : meloenen, watermeloenen, pompoenen, aubergines, paprika’s, avocados, papayas enzovoort. Dus wanneer je de volgende keer een of andere tropische vrucht eet, gooi dan de zaden (pitten) niet weg. Maak ze even schoon met water en laat ze drogen op een bord. Als ze helemaal droog zijn, stuur ze dan op naar:
Prof. Dr. Willem VAN COTTHEM, Beeweg 36, BE-9080 ZAFFELARE, Belgie.