Een boeket korenbloemen van Pluk Geluk

Steeds meer mensen zien in dat bloemen eigenlijk puur natuur moeten zijn. Al heel wat telers zijn overgegaan op schone teelt en gebruiken geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen meer. Dat je op die manier toch hele mooie bloemen kunt kweken, bewijzen de bloemisten die nu al biologische bloemen verkopen. Goodsense zette een paar adressen voor je op een rijtje.

Pluk geluk
Een heel mooi voorbeeld vinden wij Plukgelukbloemen: veldbloemen, heemplanten en boerenbloemen die buiten gekweekt zijn in de volle grond. PlukGeluk is het initiatief van Jolande Zijlemaker. Zij teelt de bloemen op de grond van de biologische tuinderij “Natuurluck” in Zevenhuizen. De tuin biedt tientallen soorten bloemen zoals korenbloemen, goudsbloemen, zonnenbloemen, papaver, blauwe druifjes, lavendel, braam en ridderspoor.
Je kunt een abonnement nemen op een biologische bos bloemen. Je krijgt de bloemen dan wekelijks, of tweewekelijks, op vrijdag thuisbezorgd (tussen 17.00 en 19.00).

Kwekerij Kliphuis
Deze biologische kwekerij levert aan verschillende winkels in Rotterdam, Delft, Bleiswijk en Honselersdijk. De verkoopadressen vind je op de site. De kwekerij geeft zeven redenen om voor biologische bloemen te kiezen:

  1. de bloemige, kruidige geuren
  2. sommige bloemen zijn eetbaar. Ze smaken heerlijk in allerlei gerechten.
  3. ouderwetse veldbloemen zijn erg mooi
  4. de oogst in het natuurlijke seizoen
  5. geen chemische bestrijdingsmiddelen
  6. geen kunstmest
  7. het behoud van een schoon milieu

Aggiez
Eigenares Agnes Eising van Bloemisterij Aggiez in Den Haag probeert zo veel mogelijk biologische bloemen in haar assortiment op te nemen. Zij koopt haar bloemen in bij Utopia in Kwintsheul. Ze gaat ze daar persoonlijk uitzoeken. Agnes: “De reguliere snijbloementeelt is heel vervuilend, er worden veel chemicaliën gebruikt. Ik wil mensen laten zien dat het ook anders kan.”

BioFlora
Ook Bioflora bloemen zijn biologisch. Boeketten zijn te koop in onder andere de grotere milieubewuste supermarkten in Zwitserland, Engeland en Frankrijk. In Nederland zijn de boeketten van BioFlora onder andere te koop bij diverse Shell benzinestations en natuurvoedingwinkels.

Fair Flowers Fair Plants
Bij het kopen van bloemen kun je ook letten op het Fair Flowers Fair Plants (FFP) label. Bloemen en planten met dit keurmerk komen van telers die voldoen aan hoge eisen op het gebied van milieu en sociale aspecten. Wat deze eisen precies inhouden kun je lezen op de website. Ook vind je daar de verkooppunten onder ‘zoek deelnemers’.

Arena Bloemen
Arena Bloemen is de eerste Nederlandse en Vlaamse online bloemist met het FFP label. Bij de inkoop van bloemen en planten op de bloemenveiling probeert deze bloemenhandel zo veel mogelijk bloemen en planten in te kopen die goedgekeurd zijn door de FFP organisatie. Nog niet alle bloemen hebben het label.

Ook in de supermarkt!
Op verschillende plekken in Nederland kun je sinds januari van dit jaar Fairtrade bloemen kopen:
Bij filialen van Albert Heijn (met bloemenafdeling) kun je trosanjers kopen. Bloemengroothandel Jilderda verkoopt fairtrade rozen via zes 6 eigen winkels en via de bloemenkiosken in een aantal supermarkten in het noorden van Nederland (Friesland, Groningen Drenthe, Noord Oost polder en de kop van Overijssel). Rozen kun je ook online kopen via BrievenBusBloemen.

Weet je ook een bijzondere bloemen-adres? Aanvullingen zijn welkom!