De decembermaand: een maand van gezelligheid en genieten van lekker eten en drinken. Echt eens een maand om geen gewone huiswijn, maar een héle bijzondere wijn bij je maaltijd te drinken…

Een mooie wijn om nu eens uit te proberen is de No House Wine. De opbrengst van deze wijn gaat naar dakloze kinderen van HIV-besmette families in Kwazulu Natal, Zuid-Afrika. Met het geld van de wijn worden huizen gebouwd voor zogenaamde ‘kindouders’. Dit zijn kinderen die zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes. Het huizenproject is een initiatief van de Nederlandse Stichting HomePlan.

Op de website tastypresent kun je ook enkele mooie Zuid-Afrikaanse fairtrade wijnen in een sierkist bestellen. Er zitten twee flessen Thokozani Shiraz-Mouvadre in. Thokozani betekent “laat ons vieren”. Het is ook de naam van een Empowerment project in Zuid-Afrika. Doel is dat wijnbedrijven een deel van hun bedrijf aan de zwarte medewerkers geven.

Een derde optie uit Zuid-Afrika: de wijnen van de Sonop Winefarm. Deze wijnen zijn fairtrade gecertificeerd. Als bemesting gebruikt de wijnboer kippenmest en een vloeistof op basis van zeewier. Verder lopen er  eenden rond die het aantal slakken en insecten onder controle houden. Het wijnhuis neemt zijn verantwoordelijkheid voor zowel milieu als arbeiders heel serieus. Op 12 hectare land wonen verschillende families en een groot deel van de inkomsten gaat direct terug naar de gemeenschap voor scholing, schoon water en bouwprojecten. Een mooi initiatief met mooie wijnen als resultaat!