Return to sender is er nu voor het 2e jaar. Katja Schuurman en Art Rooijakkers zijn afgereisd naar plaatsen waar Return to Sender-producten gemaakt worden. In een serie van 8 afleveringen brengen zij de makers van de producten in beeld. De serie is inmiddels uitgezonden maar de afleveringen zijn nog allemaal online te zien bij uitzending gemist van Net5.

Op de website van Return to sender kun je ook lezen over de projecten voor duurzame ontwikkeling die Return to sender ondersteunt. Het geld dat Return to Sender beschikbaar stelt voor deze projecten komt uit de winst die gemaakt is met de verkoop van producten in Nederland.
Alle geselecteerde lokale partners in de productielanden zijn uitgenodigd een aanvraag in te dienen. Return to sender en Butterfly Works hebben samen met experts de aanvragen beoordeeld. De aanvragen bestaan met name uit verzoeken om financiële ondersteuning voor professionaliseringstrajecten en educatieprojecten en in een aantal gevallen ook om advies van experts.

Ook deze serie heeft weer geresulteerd in een serie mooie producten uit verschillende landen. Er zijn fraaie t-shirts uit Madagaskar. De planten- en dierenmotieven op de t-shirts zijn geborduurd door een lokale vrouwengroep uit Madagaskar. Dit prachtige eiland in de Indische Oceaan behoort tot de armste gebieden ter wereld. Landbouw is de belangrijkste inkomstenbron. De mannen verdienen bij met fijn houtsnijwerk en de vrouwen met fraaie borduursels en raffiaobjecten.

Bij de sierkussens uit Nepal zijn traditionele technieken gebruikt voor nieuwe ontwerpen. De vrouwelijke ondernemers in het straatarme Nepal werken samen met westerse vormgevers. De gestipte bloem op het kussen als huisversiering vergroot in Nepal de kans dat de godin van de welvaart langskomt. Het grijs-zwart-witte kussen is van het dhakaweefsel van het mutsje dat veel Nepalese mannen dragen.

Er zijn nog veel meer Return to Sender artikelen zoals

  • houten kinderspeelgoed uit Sri Lanka
  • dekbedhoezen en tafellinnen met haakwerk uit China
  • keramieken mok uit Thailand
  • kleurige geweven sjaals uit Guatemala
  • tassen van voedselzakken uit Cambodja

Al deze producten zijn te koop bij de meeste vestigingen van de Hema en via de website van de Hema. Sommige producten zijn op dit moment al uitverkocht. Maar je kunt op de Hema site aangeven dat je een berichtje ontvangt zodra het artikel weer voorradig is.
Vooral doen dus! Dan gaat Return to sender weer aan de slag…