Wie minder inkt verbruikt, spaart dus het milieu. Vanuit die eenvoudige gedachte heeft communicatiebureau SPRANQ een nieuw lettertype ontworpen dat inkt bespaart: het Ecofont. Het font is gratis te downloaden van www.ecofont.nl.

Tijdens een brainstorm kwam Colin Willems op het idee om te onderzoeken hoeveel je van een letter kunt weglaten zonder de leesbaarheid aan te tasten. Na een testfase met allerlei vormen is de keuze gevallen op het uitsparen van kleine rondjes. Het resultaat is het Ecofont dat tot 20% minder inkt gebruikt.

“We verbruiken met elkaar in Nederland al snel een mammoettanker printerinkt per jaar”, vertelt Gerjon Zomer van SPRANQ. “Het zou mooi zijn als we daar een flink deel vanaf kunnen halen.” Met het Ecofont wil SPRANQ ook de bewustwording stimuleren. “Ten eerste zouden mensen zich kunnen afvragen óf ze echt moeten printen”, zegt Zomer.

Andere tips om te besparen op printer inkt zijn natuurlijk het aloude “bezint voor je print”. Vooral bekend van de email, waarin je gevraagd wordt om niet zomaar het emailtje te printen.  En zet de standaard kwaliteit voor je prints op laag. Dat is vaak al ruim voldoende om er goed mee te kunnen werken en het print nog lekker snel ook.