Een huis met een HR-ketel, dat is natuurlijk mooi. HR staat voor Hoog Rendement dus hartstikke zuinig die verwarming.  En toch….. als je  verwarmingsketel aan vervanging toe is kan het nog mooier, met bijvoorbeeld de Techneco Elga of de Combinair van Daalderop.

De verwarming is in deze systemen gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp vult de verwarming aan met warmte uit de buitenlucht waardoor het rendement nog veel hoger uitvalt. Het mooie daarvan is dat dit ook omgekeerd kan worden. Is het ’s zomers te warm in huis, dan kan de warmtepomp voor wat verkoeling zorgen. Door omgekeerd wat warmte van binnen naar buiten te pompen. Dus helemaal als je nog een airco overweegt voor naderende tropische zomers in Nederland, niet doen. Dat vreet energie, terwijl je met deze verwarmingsketels met warmtepompen juist energie bespaart.

Voor zover ik de nogal technische folders van de fabrikanten begrijp, zijn beide systemen makkelijk in te passen. Alleen is er een extra doorvoer naar buiten nodig om lucht aan en af te voeren. Verder lijkt de installatie op die van bestaande HR-ketels.

Enne … had ik al gezegd dat je ook nog subsidie op de aanschaf kunt krijgen?

Met de nieuwe regeling “duurzame warmte” van Senter Novem is subsidie mogelijk. Je moet even door een wat technische brei van gegevens en administratieve rompslomp, maar dan kan het je zo’n 1000 euro subsidie opleveren. En wie weet wil Techneco of de Daalderop je er wel bij helpen.