Er zijn heel wat kookboeken te koop… Zó veel dat het moeilijk is om te kiezen. Wij hebben daarom maar eens een kleine selectie gemaakt. Een goed argument om één van deze kookboeken te kopen: je vindt er originele recepten in én je steunt een goed doel! Zo’n kookboek is een extra leuk cadeau met Sinterklaas of kerst…

Unicef heeft een praktisch kookboek speciaal voor kinderen vanaf zes jaar: Koken voor Kidz. In het boek stellen leeftijdsgenootjes uit verschillende landen zichzelf voor. Je kunt op een kaart ook zien waar hun land ligt. De kinderen vertellen wat hun lievelingseten is. De recepten zijn heel duidelijk en er staan mooie foto’s bij. In het boek staat ook informatie over gezond eten. Door de harde kaft kun je het boek rechtop op het aanrecht zetten. Heel handig tijdens het koken!

De website ZoekKinderboek wil kinderen in hun ontwikkeling steunen door ze te laten lezen. En een website voor kinderboeken maakt dat gemakkelijker. Op de website vind je een heel ruim aanbod van kinderboeken. Ook een aantal speciale kinderkookboeken, zoals: het kookboek van Vos en Haas, het verschrikkelijke kookboek van tante Oep, Erwtensoep van oma Floep, 1,2,3,4, Koken met plezier en Lekker leuk koken met kids. De website helpt bovendien een aantal Goede Doelen die zich richten op kinderen: de volledige winst gaat ernaar toe. Eind 2007 schonk de site 2.000 euro aan de volgende Goede Doelen Stichting Sam, Jantje Beton, Stichting Vakantiekampen  en het Duchenne Parent Project. Komend jaar hoopt de website nog veel meer naar deze goede doelen over te maken.

Het kookboek Topkoks voor Thuiskoks, uitgegeven in 2007, was een groot succes: het bracht bijna 500.000 euro op. Daarom is er nu Topkoks voor Thuiskoks deel 2. Er staan weer 52 heerlijke wereldgerechten in van nationale en internationale topkoks zoals Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsay, Erik van Loo, Herman den Blijker en Jonnie Boer.
De opbrengsten van het kookboek gaan naar het schoolvoedselprogramma van het World Food Programme (WFP) in Malawi. Van ieder verkocht kookboek krijgen 40 kinderen in Malawi een voedzame schoolmaaltijd. Kijk voor informatie op de website allemaaleenwereldmaal.nl

 

In september kwam het nieuwe Dorcas-kookboek uit, getiteld Dorcas en de kokende oma’s. (Appie Baantjer schreef het voorwoord, vandaar deze omslag…)
Het boek bevat 39 authentieke recepten uit landen waar Dorcas ouderen ondersteunt. Via het Adopt a Granny-project ondersteunen Nederlandse sponsors een opa of oma in Oost-Europa en Afrika. Zij ontvangen materiële hulp en medische zorg. De recepten in het kookboek komen uit landen als Ethiopië, Tanzania, Egypte, Rusland, Moldavië en Roemenië. Bij de recepten zijn foto’s te zien van ouderen uit die landen. De opbrengst van het kookboek is volledig bestemd voor het werk van Dorcas. Op de website van Dorcas lees je hoe je het boek kunt bestellen.

 

En dan nog aandacht voor een wel heel bijzonder kookboek: het Eén handig kookboek. Dit kookboek toont wat je met wilskracht kunt bereiken…
Anita van Gelder raakte na een operatie halfzijdig verlamd en ontdekte hoe lastig het is om met één hand een blik open te maken of een ui te snijden. In het revalidatiecentrum leerde ze weer koken en begon ze recepten te verzamelen. Na verloop van tijd ontstond het idee voor een kookboek. Vijf gerenommeerde koks wilden hun medewerking wel verlenen, en proberen hoe het is om met maar één hand te koken: Harrie Hendriks, Margo Reuten, Nico Boreas, Thijs vis en Ronald Tausch. In het boek staat van elke kok een recept, een interview en een fotoreportage over het koken met één hand op de rug. Het Eén Handig kookboek is overigens niet alleen geschikt voor eenhandigen, maar ook voor onhandigen. Het is  online te bestellen via de website van De Zonnebloem. De opbrengsten van het boek gaan naar het revalidatiecentrum de Tolbrug waar Anita acht maanden verbleef.