Morgen begint de Fair Trade Week. Prinses Máxima geeft het startsein in hotel Figi in Zeist. Het thema van de openingsbijeenkomst is: ‘Make Fairtrade your business’. Voor de opening zijn mensen uit het bedrijfsleven, de politiek en ontwikkelingsorganisaties uitgenodigd. Ook is er aandacht voor het 20-jarig bestaan van Stichting Max Havelaar.

Na de oprichting van de Max Havelaar stichting in 1988 zijn er in twintig andere landen fair trade initiatieven gekomen. En koffie is al lang niet meer het enige product dat je eerlijk kunt kopen. Tegenwoordig vind je het fair trade keurmerk ook op thee, chocola, wijn, suiker, rijst, allerlei soort fruit en ijs.
Toch verdient fair trade nog wel wat extra aandacht. Vandaar deze speciale week. Wat is er allemaal te doen?

  • Donderdag 30 oktober: Opening Fairtrade Week door Prinses Máxima in Hotel Theater Figi te Zeist.
  • Vrijdag 31 oktober: Fairtrade Vakbeurs Groningen. De gemeente Groningen streeft naar de titel Fairtrade Gemeente.
  • Maandag 3 november: het (H)eerlijke Chocolade Event in Culemborg. Tijdens dit event kun je Hemelse chocolade proeven van Divine Chocolate en alles te weten komen over fair trade en fair finance. Het event wordt mede georganiseerd door Oikocredit Nederland . Oikocredit investeert in Divine Chocolate. Ghanese cacaoboeren zijn mede-eigenaar van Divine. Een vertegenwoordiger komt vertellen over fair trade-cacao in de praktijk. Films geven een indruk van het leven van een boer op een gangbare en fair trade-plantage. In de pauze is er een djembé-workshop. Het chocolade event is van 19.30 tot 22.00 uur in de Open Hof, Beethovenlaan te Culemborg.
  • Dinsdag 4 november: Opening Maand van de Fairtrade in Tilburg.
  • Woensdag 5 november: Max Havelaar lezing met Noreena Hertz op Erasmus universiteit in Rotterdam. Fairtrade lunch in het bedrijfsrestaurant van de Tweede Kamer in samenwerking met  de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels.
  • Zaterdag 8 en zondag 9 november: Let’s Get Involved: hét Fair Trade Event van Nederland. Tijdens het evenement wordt de eerste 100% Fairtrade-winkel in Nederland geopend.
  • En verder bijzondere acties door: Albert Heijn, C1000, COOP, Deen, Jade, Jan Linders, Jumbo, Jysk, Lidl, Plus, Sari Wereld Mode Winkels, Simon Lévelt, Super de Boer, de Wereldwinkels, Fairtrade Shops, WAAR en diverse slijterijen.

Kijk voor informatie op de website van Max Havelaar.