Zojuist struikelde ik over de klimaatstraat website. Een bijzonder feestelijk uitziende website. Alsof zojuist de postcode loterij langs is geweest met een paar forse straatprijzen.  Maar nee, het gaat hier om een heel andere feestelijke prijs. Met enige klimaat inspanning van de buurt kun je een heus straatfeest verdienen.

Een half jaar lang gaan honderden straten in Nederland bezig met energiebesparing. Veel mensen wassen zuiniger, rijden slimmer en isoleren hun huis. Ze pakken vaker de fiets, zetten de thermostaat een graadje lager en kopen spaarlampen. Maar de komende maanden gaat een heel aantal straten in Nederland daar een schepje bovenop doen. Door in hun straat leuke acties te bedenken die bijdragen aan de verbetering van het klimaat. Wie weet verschijnt er eens in windmolen in de straat hier of daar of blijken plots hele straten met maar een paar deelauto’s toe te kunnen. Als het nu echt gezellig wordt hoeft maar in een enkel huis de verwarming aan want iedereen is op bezoek bij de buren.

Het kan wel even schrikken zijn want voor je het weet staat Piet Paulusma op de stoep. Om het allemaal nog wat op te leuken bezoekt Piet Paulusma elke week een klimaatstraat voor de opname van Piet’s Weerbericht op SBS6.

Meedoen met het Klimaatstraatfeest is heel simpel. Je kunt je opgeven op de website en daarna kun je aan de slag met het verdienen van klimaatpunten door energie te besparen.  Het leukste is natuurlijk om samen met je buren klimaatacties te bedenken. Want gezamenlijke acties zijn extra goed voor het klimaat en vaak ook extra voordelig.

De actie wordt op 16 mei afgesloten met maar liefst 500 straatfeesten in klimaatstraten door heel Nederland. De 500 meest actieve straten krijgen voor de hele straat een feestpakket boordevol leuke verrassingen en een feestbudget tot 500 euro cadeau. En de straat die de allermeeste energie bespaart krijgt het Superstraatfeest, met een fantastisch live optreden van een bekende artiest!