Lotte van Laatum werkt sinds 2005 als zelfstandig ontwerper. Zij maakt prachtige spullen voor je interieur. Bovendien gaat zij vaak op een bijzondere manier te werk. Voor de collectie Bloei! werkte zij bijvoorbeeld samen met Turkse vrouwen in Utrecht.

Lotte bestudeerde eerst het traditionele handwerk van een groepje eerste generatie Turkse vrouwen. Wat is de kracht en kwaliteit van het Turkse handwerk? Daarna koos zij voor Oya.
Oya is een decoratieve, vaak gehaakte rand langs een hoofddoek. Meestal zitten er bloemmotieven op. Deze bloemen hebben een bepaalde betekenis. De roos staat in de Turkse cultuur bijvoorbeeld voor het leven, vrolijkheid en blijdschap en wordt veel gedragen door jonge bruiden. Vrouwen van wie de echtgenoot naar het buitenland vertrok, gebruiken vaak wilde rozen.

       

Met Oya besloot Lotte nieuwe, eigentijdse producten te gaan maken. De Bloei! collectie bestaat uit met de hand gehaakte halssieraden. Er is een serie traditionele, veelkeurige sieraden en een serie meer klassieke sieraden. Alle sieraden zijn gebaseerd op de betekenis die de bloemen dragen in de Turkse cultuur.
Er is ook een Bloei! collectie voor het interieur. Deze sieraden kun je bijvoorbeeld rond een vaas wikkelen of vastzetten op een meubel.

Door met de Turkse vrouwen samen te werken kregen de vrouwen meer contact met de Nederlandse maatschappij. Het handwerk verhoogt hun zelfvertrouwen en het kan er voor zorgen dat zij zich meer thuis voelen in Nederland.

Bloei! heeft een eigen website. Daar zie je hoe je een sieraad kunt bestellen. Daarnaast kun je bij verschillende verkooppunten terecht. Kijk onder ‘verkooppunten’ waar de Bloei! collectie te vinden is.