Het programma Tussen Kunst & Kitsch dat al meer dan 20 jaar op de buis is, kennen we allemaal. Antiquairs als meneer Aardewerk en mevrouw Zilver die zich wekelijks uitspreken over de meest curieuze vondsten. Maar wat is nou kunst en wat is nou kitsch, en wat zit hier tussen. Interessant om hier bij stil te staan, want kan kitsch nou ook kunst worden?

Roos Franssen van Ik&roos neemt de proef op de som. Men neme een rommelmarkt en vind na enig zoekwerk een oma. Vaak zijn hier de beste spullen te vinden. Spullen met een gevoel, spullen die decennia bij een oma in de oude kast hebben gelegen vanuit de gedachte; ‘Zonde om weg te gooien, misschien kan ik hier iemand nog plezier mee doen.’ Inderdaad Roos en met haar nog heel veel andere mede crafty-ers. Het verhaal dat achter deze spullen uit de zestiger en zeventiger jaren (stofjes, fournituren, borduurwerken, kanten kleedjes etc.) schuilt, is vaak immers nog mooier dan het product zelf. Voor Roos pure nostalgie uit lang vervlogen tijden.

Terughalen kun je deze tijd niet meer, maar zeker kan je ze een nieuwe ronde geven door er nieuw leven in te blazen. Denk eens aan het bij elkaar ‘gooien’ van al deze items en ze in een nieuw jasje steken. Combineer ze samen tot kussens, tassen, broches, keukenschorten, opbergzakken en veel meer…. De kans dat je als toekomstige koper deze spullen bij buren, vrienden en bekenden tegenkomt, is dan ook minimaal. Het nostalgische gevoel dat in je (woon)kamer of keuken ontstaat, is echter maximaal.

Inmiddels is de zolderkamer van Roos Franssen in Utrecht veranderd in een atelier en van achter haar naaimachine, dat overigens een erfstuk uit de jaren tachtig is, maakt zij alle spullen zelf.

Kijk op www.ikenroos.nl voor een hele lading kunstige hebbedingen met een vleugje kitsch. Allemaal persoonlijk nieuw leven ingeblazen door Roos.