Vanochtend een kerstboom gehuurd bij de Moestuin Maarschalkerweerd in Utrecht. Een mooi exemplaar waarvoor we op 5 januari weer 5 euro “statiegeld” terugkrijgen. Ideaal zo’n huurboom… De kerstbomen van de afgelopen jaren hebben wij in onze tuin geplant, maar daar kunnen we niet nog jaren mee door gaan. Zo groot is de tuin nu ook weer niet. lampjes.jpg

En nu nog de boom versieren. Soms sneuvelt er wel eens een bal, maar de meeste gaan al jaren mee. De lampjes gaan nogal eens kapot. En wat is dan wijsheid? Op zoek naar energiezuinige lampjes… Ledlampjes zijn volgens Milieucentraal de beste keuze. Ze verbruiken weinig energie, ze gaan lang mee en zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Ze zijn nog wel wat duurder dan gewone lampjes, maar als het goed is compenseer je dat op den duur met de energiekosten.

Op de site van Milieucentraal staan ook nog wat goede tips. Je kunt er bijvoorbeeld  lezen hoe veel het scheelt wanneer je de kerstverlichting ’s nachts uitdoet. En wanneer je je gewone kerstlampjes vervangt door ledlampjes. En wat het kost om je huis en tuin uitbundig te versieren met kerstverlichting.
wittelampjes.jpg

Ledlampjes zijn er in allerlei kleuren en uitvoeringen. Ze zijn op veel plekken te koop, bijvoorbeeld bij tuincentra en bouwmarkten. Ook Ikea heeft verschillende lichtsnoeren met ledlampjes. Verder kun je bij verschillende webshops terecht, bijvoorbeeld bij www.ledmateriaal.nl.

Een beetje ingetogen kerstversiering is trouwens niet alleen vanwege energiebesparing te verkiezen boven een uitbundige lichtshow… Je zult hier maar tegenover wonen:
xmaslights6.jpg