Je moet het wat onhandig uitspreken maar dan begrijp je de bedoeling. Verwissel je boodschappen voor faire producten is het idee. Dit in het kader van de Fairtrade Week. Een hele week in het teken van Fair-Wisselen, waarin je wordt uitgedaagd de gewone boodschappen te laten staan en te kiezen voor fairtrade boodschappen. Zo help je de kleine boeren en producenten in ontwikkelingslanden een menswaardig bestaan op te bouwen. En misschien wordt jij wel super-fairwisselaar. Lees er alles over op www.fairwissel.nl.

Meedoen is simpel. Of je nu boodschappen doet, een cadeautje koopt of uit eten gaat, fairtrade producten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. In de supermarkt vind je veel fairtrade producten en natuurlijk ook bij de Wereldwinkels. Naast producten zoals koffie, thee en bananen zijn er nu zelfs fairtrade hotelkamers, restaurants met fairtrade menu’s en designproducten. Vraag ernaar en Fair-Wissel mee! Met het kopen van fairtrade producten geniet je niet alleen van (h)eerlijke producten. Door tijdens je dagelijkse boodschappen te kiezen voor fairtrade kunnen boeren in ontwikkelingslanden zelf in hun onderhoud voorzien.

Tijdens de Fairtrade Week werken Fair Trade Original, Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en Stichting Max Havelaar samen met partners en bedrijven die producten onder fairtrade voorwaarden inkopen, verkopen of stimuleren. Ook dit jaar doen bijvoorbeeld weer ruim 3.000 winkels, 3.100 bedrijfslocaties (104.000 werknemers!) en 140 restaurants mee. Kortom, veel bedrijven en personen zetten er deze week hun schouders onder om fairtrade te bevorderen.

Activiteiten

  • Acties op de winkelvloer in ruim 3.000 winkels in Nederland:
    – Tijdens de Fairtrade Week korting op fairtrade producten bij vrijwel alle supermarkten in Nederland;
    – Fair-Wissel je cadeau door een fairtrade cadeau te kopen en maak kans op een designproduct van Piet Hein Eek bij 400 Wereldwinkels;
    – Proeverijen van fairtrade producten in supermarkten, bijvoorbeeld bij PLUS, Marqt en Deen.
  • De fairtrade universiteits- en hogeschoolcampagne wordt in Nederland gelanceerd op 27 oktober, Erasmus Universiteit Rotterdam.
  • De Fairtrade Restaurant Week in Nederland in samenwerking met Puur! uit eten van 25 t/m 31 oktober: www.fairtraderestaurantweek.nl
  • De Max Havelaar Lecture in samenwerking met de Erasmus Universiteit en Triodos Bank op 27 oktober in Rotterdam: www.maxhavelaarlecture.org

En nog veel meer. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website: www.fairwissel.nl.