Onlangs kreeg ik van een vriendin het eerste nummer van QPQ in handen. Een mooi vormgegeven tijdschrift, met 185 (!) pagina’s vol boeiende verhalen. Het is het het eerste magazine over sociaal ondernemen ter wereld. QPQ staat voor Quid Pro Quo, dat letterlijk ‘voor wat, hoort wat’ betekent. Dit kwartaaltijdschrift gaat over mensen die een sociaal probleem op ondernemende wijze willen oplossen. Sociaal ondernemen is in opkomst. QPQ biedt inspiratie en concrete ondersteuning aan sociaal ondernemers en aan mensen die het verschil willen maken in het gewone bedrijfsleven.

Het blad staat vol met inspirerende gesprekken met sociaal ondernemers en interviews met financiers. Verder biedt het analyses van sociale problemen, praktische tips en adviezen. In het eerste nummer onder meer een reportage over bierbrouwerij de Prael in Amsterdam. Deze kleine brouwerij biedt een werkplek aan mensen met een psychiatrische handicap. Alle bieren die ze brouwen zijn genoemd naar bekende Nederlandse smartlappenzangers: Willy, André, Willeke, Nelis, Heintje, Johnny en Mary. Ook in dit nummer een gesprek tussen chef economie van Elsevier Marike Stellinga en Professor Arnold Heertje. Zij praten met elkaar over de conomie, de voors en tegens van het kapitalisme, over duurzaamheid en over welvaart.
QPQ is gedrukt op FSC-papier met biologische inkt en zonder chemische middelen. En toch ziet het er kleurrijk en glossy uit!  Een abonnement (vier nummers) kost 48 euro.