Steeds meer mensen zien in dat bronwater in plastic flesjes eigenlijk onzin, vervuilend en verspilling van geld is. Enkele maanden geleden pleitte Pieter Hilhorst in de Volkskrant voor tappunten voor kraanwater als tegenwicht voor flesjes bronwater die het milieu verontreinigen…

Ook het programma Kassa van de VARA voert actie voor kraanwater. Want bij veel cafés en restaurants kun je nog geen gratis glaasje kraanwater bij het eten bestellen. De meeste horeca-gelegenheden verkopen liever een (dure) fles bronwater. Maar juist die flessen en het vervoer ervan zijn erg belastend voor het milieu. Bovendien is het wel zo gastvrij om gewoon kraanwater bij het eten te serveren… 
Cafés en restaurants die willen meedoen aan de actie kunnen bij de VARA een raamsticker aanvragen. Hun naam wordt dan ook vermeld op de VARA-site. Je kunt ook zelf actievoeren door een kaartje van de actie achter te laten in een restaurant. Kijk op de website voor meer informatie! 

Join the pipe
Op initiatief van de stichting Join the pipe  (“flessenwater is voor losers”) komen in de Utrechtsestraat in Amsterdam binnenkort waarschijnlijk de eerste tappunten voor gratis kraanwater. Jointhepipe wil een community vormen van kraanwaterdrinkers. Hun droom: door kraanwater te promoten en hierdoor geld in te zamelen, bouwen aan de langste waterleiding ter wereld. Zodat ook mensen in Derde Wereld schoon water kunnen krijgen. Door de verkoop van hippe en vooral duurzame plastic waterflessen en karaffen en slimme marketingacties zamelt Join the pipe geld in voor verschillende stichtingen, om mensen in Derde Wereld landen te voorzien van water en sanitaire voorzieningen.


 Flashmob voor kraanwater op zondag 3 januari

De Dopper
Nog zo’n geweldig initiatief: met drie  ‘flashmobs’ is op zondag 3 januari De Dopper gelanceerd. Een initiatief van creatievencollectief Harlem Legacy (een samenwerkingsverband van creatieve bedrijven) om kraanwater als nr. 1 dorstlesser te promoten. Honderden mensen dansten op de Nieuwmarkt in Amsterdam, het Neude in Utrecht en op de Grote Markt in Haarlem om dit initiatief te ondersteunen.

Merijn Everaarts, initatiefnemer van de Dopper in het Haarlems weekblad: “We hebben de afgelopen weken via internet mensen opgeroepen om een gezamenlijk statement te maken voor kraanwater en het milieu. In Nederland belanden per dag minimaal 500.000 plastic flesjes bij het afval. Wij vinden het een heel goed voornemen voor 2010 om gewoon te stoppen met die verspilling. Dat scheelt mensen trouwens ook nog eens veel geld, want een halve liter kraanwater kost zo goed als 0 cent.”

Op 3 januari is ook het startschot gegeven voor een ontwerpwedstrijd… Wie bedenkt het ideale waterflesje?  Het moet er leuk uitzien én duurzaam zijn. Heb jij een goed idee? Dan kun je dat inzenden via de website.

Neau
Nog een mooi initiatief om kraanwater te promoten en geen flesjes te verspillen: Neau. Neau  is een leeg flesje dat je zelf met kraanwater vult. Niet één keer, maar zo vaak je wilt. Neau benadrukt de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater én vraagt aandacht voor de internationale drinkwaterproblematiek.

Op de website van Neau vind je genoeg argumenten om voortaan kraanwater te drinken. Bijvoorbeeld:

  • Nederland heeft de hoogste kwaliteit drinkwater van heel Europa. Volgens onderzoek van de Europese Commissie steekt Nederland op het gebied van waterkennis en waterzuiverheid zelfs met kop en schouders boven de rest uit. Dat komt vooral door onze extra strenge veiligheids- en kwaliteitsmaatregelen.
  • In Nederland worden hogere eisen gesteld aan kraanwater dan aan bron- of mineraalwater. Volgens de Nederlandse wet hoeven verpakte waters maar op 15 stoffen getest te worden. Drinkwater wordt getest op gehaltes van 65 stoffen.  

De Neau-flesjes hebben een inhoud van 33 cl en kosten € 2,50 per stuk. Je kunt ze kopen bij verschillende evenementen en bij enkele winkels. De adressen vind je op de website. Een flesje Neau wordt tegen bronwaterprijs verkocht. De opbrengst gaat naar drinkwaterprojecten in ontwikkelingsgebieden. Samen met Plan Nederland zorgt Neau voor rechtstreekse hulp.

Een filmpje uit de Neau scholencampagne

Ben je nog steeds niet helemaal overtuigd? Op de sites Verswater en Kennis van kraanwater vind je alle feiten over het Nederlandse kraanwater op een rij.