Al enige tijd duiken hier en daar in het land de kooplegers van de Stoere Vrouwen op onder het motto ‘verbeter de wereld, ga winkelen’. De StoereVrouwen willen genieten, maar dit mag niet ten koste gaan van mens, dier en milieu. Maar wereldverbeterend winkelen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe weet je nu waar een product vandaan komt? Wie heeft het gemaakt? Wat zit erin? En is het niet te duur? StoereVrouwen brengen dit onder de aandacht met ludieke acties en promoten op die manier een duurzame leefstijl.

0244-kooplegeractie-op-11-april-in-haarlem

Zo steken zaterdagmiddag 11 april De StoereVrouwen opnieuw de voeten in de roze pumps. In groene overall en getooid met roze baret gaan zij in Haarlem op zoek naar duurzame sieraden.

Met deze actie wordt de opening van de duurzame winkel WAAR in Haarlem kracht bijgezet. Het gehele assortiment van de WAAR-winkels bestaat uit duurzame producten en de winkels zelf voldoen ook aan de duurzaamheideisen. Op 9 oktober werd de eerste vestiging van winkelketen WAAR in Nijmegen geopend. Nu opent de  de tweede winkel in Haarlem! Wil je mee marcheren, lees dan verder op de website.

Zo zijn er nog veel meer initatieven. Karen Kameraat houdt al een jaar lang een weblog bij waarin ze over haar ervaringen met winkels in Den Haag schrijft. Op denhaag.eerlijk.nu komt zo langzaam maar zeker een “Duurzame Shopping Route” tot stand.

boutiqueEen recent bericht van Karen wijst bezoekers bijvoorbeeld op l’Occitane. Deze winkel met verzorgingsproducten aan de Hoogstraat 8 in Den Haag komt zeker op haar route. Karen is naar de winkel geweest en kwam terug met een boekje met het verhaal over L’Occitane. En inderdaad, ze werken erg duurzaam. Ze kiezen voor biologische landbouw, vervaardigen op milieuvriendelijke wijze, gebruiken zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal en houden traditionele teelt in ere. De shea boter komt uit Burkina Faso, waar ze al 20 jaar samenwerken met dezelfde vrouwengroep, en waar inmiddels 11.000 vrouwen een inkomen aan verdienen.

PS Er zijn ook winkels van l’Occitane in Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Maastricht en Utrecht. Voor de adressen zie de “Boutique finder” opo de  l’Occitane website.