Nico van Paridon stoorde zich tijdens het hardlopen altijd aan de troep in de bossen en bermen. Maar van die ergernis werd het bos niet schoner. Nu raapt hij elke week het zwerfafval op dat hij tegenkomt. Hij komt dan terug met een volle tas én een voldaan gevoel. En hij gunt ook anderen graag die voldoening. Dus kijk eens op de website www.ikprikmee.nl. Daar vind je tips om het zwerfafval op een handige manier mee te nemen, je kunt er zien waar mensen al met prikacties begonnen zijn en bij welke informatiecentra je een papierprikker kunt lenen. 
Een geweldig initiatief dat al veel navolging krijgt: Er zijn nu 140 particulieren en 32 organisaties die mee prikken! En dat is hard nodig, want:

  • elk jaar komen er in Nederland 50 miljoen blikjes en flesjes in de leefomgeving terecht.
  • 80% van de Nederlanders geeft toe wel eens een papiertje of blikje op straat achter te laten.
  • Het kan erg lang duren voordat dit afval verdwijnt. Hoe lang?
    een sigarettenpeuk 1-5 jaar, een plastic frisdrankfles 5-10 jaar, een plastic zak 10-20 jaar, een kauwgumpje 20-25 jaar, een aluminium blikje 80 tot 1 miljoen jaar en een glazen fles 1 miljoen jaar.

dossier-zwerfafvalBlijft 1-5 jaar liggen. Foto: VROM

Prik je mee? is lid van Clean up the world

Pick up 3
Een ander sympathiek initiatief is van een jongen uit San Diego, Californië. Ook hij ergerde zich aan zwerfafval, maar dan op het strand waar hij altijd ging surfen. En hij maakt zich zorgen over het milieu. Hij is daarom begonnen met de Pick up 3 actie. Het idee is even simpel als effectief: neem elk keer als je naar het strand gaat je eigen afval mee en pak daarnaast nog drie stukken afval op: “Pick up 3 and the difference you’ll see!”

Voor andere schoonmaakacties in Nederland zie onder meer de Stichting Nederland Schoon en de Surfrider Foundation.

This entry was posted in Natuur.