Werk je bij een gemeente, een groot bedrijf of een communicatiebureau en moet je soms een (groot) evenement organiseren? Dan kun je bij verschillende bureaus terecht voor adviezen om dat op een duurzame manier te (laten)doen.

Surf bijvoorbeeld eens naar de website van Eco Events. Eco Events organiseert evenementen waarbij natuur en milieu zo min mogelijk belast worden. Het bedrijf bekijkt vooraf heel nauwkeurig waarop bespaard kan worden. Zo werkt Eco Events alleen met locaties die zich aan bepaalde milieueisen houden. 
Voor de organisatie van een duurzaam evenement kun je ook terecht bij Krijtlijn Duurzaam. Krijtlijn kan van elk evenement een groen evenement maken. Denk daarbij aan een milieubewust vervoersplan, biologische en fair trade catering, groene stroom en zo min mogelijk afval.
Ook Stichting Louis d’Eco zet zich al ruim 10 jaar in om festivals en evenementen milieuvriendelijker te maken. Deze stichting kan  advies op maat geven over milieuzorg op evenementen.

De CO2 uitstoot die je toch veroorzaakt met je evenement kun je compenseren via Greenbeats. Op deze website kun je de CO2 uitstoot van je evenement berekenen én compenseren. Dat gaat via een eenvoudig rekenmodel dat je voor elk evenement kunt gebruiken. Dit model is tot stand gekomen in samenwerking met de Climate Neutral Group, een organisatie die streeft naar een klimaatneutrale wereld. Op de site van Greenbeats staan ook tips om het energieverbruik van je evenement te minimaliseren.

Greenbeats is ook een feest dat wordt georganiseerd door Leukefeesten.nl. Dit (bedrijfs)feest begint met een openingsshow met ‘beats’ van braziliaanse percussionisten. De verlichting van het podium en de dansvloer zijn zo veel mogelijk verlicht met LED-licht. Dit bespaart ongeveer 85% energie!

Een mooi initiatief is ook Trees for dance, bedoeld voor bezoekers van Dance-events. Het doel van Trees for Dance is om te laten zien hoeveel CO2 clubs en festivals produceren en hoeveel je daar als bezoeker zelf aan bijdraagt. Op de site kun je je ‘dance-voetafdruk’ berekenen. Ook krijg je de mogelijkheid deze te compenseren door het planten van bomen.

afval_festival
Festivalafval. foto van de website Trees for Dance

En zo zijn er vast nog wel meer initiatieven om evenementen duurzamer te maken…
Heb je tips? We horen ze graag!