Een huis met een HR-ketel, dat is natuurlijk mooi. HR staat voor Hoog Rendement dus hartstikke zuinig die verwarming.  En toch….. als je  verwarmingsketel aan vervanging toe is kan het nog mooier, met bijvoorbeeld de Techneco Elga of de Combinair van Daalderop.

De verwarming is in deze systemen gecombineerd met een warmtepomp. De warmtepomp vult de verwarming aan met warmte uit de buitenlucht waardoor het rendement nog veel hoger uitvalt. Het mooie daarvan is dat dit ook omgekeerd kan worden. Is het ’s zomers te warm in huis, dan kan de warmtepomp voor wat verkoeling zorgen. Door omgekeerd wat warmte van binnen naar buiten te pompen. Dus helemaal als je nog een airco overweegt voor naderende tropische zomers in Nederland, niet doen. Dat vreet energie, terwijl je met deze verwarmingsketels met warmtepompen juist energie bespaart.

Voor zover ik de nogal technische folders van de fabrikanten begrijp, zijn beide systemen makkelijk in te passen. Alleen is er een extra doorvoer naar buiten nodig om lucht aan en af te voeren. Verder lijkt de installatie op die van bestaande HR-ketels.

Enne … had ik al gezegd dat je ook nog subsidie op de aanschaf kunt krijgen?

Met de nieuwe regeling “duurzame warmte” van Senter Novem is subsidie mogelijk. Je moet even door een wat technische brei van gegevens en administratieve rompslomp, maar dan kan het je zo’n 1000 euro subsidie opleveren. En wie weet wil Techneco of de Daalderop je er wel bij helpen.

One thought on “Verwarm je huis met meer dan hoog rendement

  1. @Han

    je hebt je nogal laten leiden door de mooie verkoopverhaaltjes in de folders. Beide systemen hebben een luchtwaterwarmtepomp. Die haalt warmte uit lucht en draagt die over naar het CV-water. Dat gebeurt met een compressor als in een koelkast. Door de werking om te draaien kun je het CV-water koelen. Dit soort systemen wordt veel gebruikt met vloerverwarming. Je gaat dus ’s zomers je vloeren koelen. Verwacht daar geen wonderen van. Zeker niet als je het zonnetje op je tegelvloer laat schijnen. En het kost je, net als met een airco, gewoon veel energie. Het wordt ons de laatste tijd aangepraat dat we richting tropische zomers gaan. En winters hoeven we ook niet meer te verwachten. Waarom was het afgelopen maand (dec 2009 tot jan 2010) dan zo koud? Voorlopig is het voldoende om ’s zomers te zorgen dat de warmte je huis niet binnenkomt door gebruik van zonneschermen, gordijnen dicht doen, ’s nachts ramen open enz. Isolatie helpt ook.

    Even googelen op combinair+problemen leert trouwens dat zo’n ding nadelen kent.

Reacties zijn uitgezet