Hoe goed je wasmachine ook is, op een gegeven moment is het zo ver: hij doet het écht niet meer. Dan kun je hem inleveren bij de gemeente. Hoe en waar dat kan, kun je navragen bij de gemeentereiniging in je woonplaats. Je kunt je oude apparaat ook inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Dit is de zogenoemde ‘oud-voor-nieuwregeling’. Het maakt niet uit welk merk je kiest.

Het vrijgekomen ijzer en aluminium uit je afgedankte wasmachine krijgt een tweede leven, bijvoorbeeld als autovelg, fiets of nieuwe wasmachine.
En soms ook als desigmeubelstuk!

Kijk maar eens op de website van Recycled Design. Daar vind je momenteel een hele collectie meubelstukken gemaakt van wasmachinetrommels. Bernadien Wels en Marciana Timmermans van Recycled Design vinden het zonde dat er zo veel wordt weggegooid en als afval wordt bestempeld, terwijl er nog zo veel mogelijkheden zijn om er een tweede leven aan te geven. Ze houden vooral van industrieel ogende voorwerpen; spullen die je niet zo snel zou verwachten in een huiskamer. Dat wasmachinetrommels heel geschikt zijn als poef, bijzettafel of als legkast zie je op hun website.