De wasnoot komt uit het Himalaya gebied. Daar groeit ie op zo’n 1000 meter hoogte aan de wasnootboom. De schaal van de wasnoot wordt in India en Nepal al sinds eeuwen gebruikt als wasmiddel voor zijde, wol en katoenen kleding. In de schaal zit saponin, een stof die vlekken te lijf gaat.

wasnoot-vergelijking.jpgOok hier in Nederland ontdekken steeds meer mensen de wasnoot. Want wasnoten zijn milieuvriendelijk en maken de was schoon en zacht. Bovendien is de wasnoot vaak geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor gewone wasmiddelen.
De wasnoten zijn te koop via verschillende websites, bijvoorbeeld via Biona.  Om het eens uit te proberen kun je een proefzakje bestellen. Dat kan bijvoorbeeld op de websites wasnoot.nl, de wasnootshop  en bij Nonimorinda. Op die laatste site vind je ook een forum over wasnoten. De meeste mensen zijn best tevreden over de waskracht, alleen bij de witte was verdwijnen soms niet alle vlekken… Maar dan kan een paar wasnootjes meer of een ecologische witmaker wonderen doen.