anp-wp.jpgWorld Portraits is een Fair Trade fotocollectie van mensen uit de hele wereld. Het unieke van World Portraits is dat de geportretteerde meeverdient aan de opbrengsten.
World Portraits wil een databank opzetten van vooral mensen uit niet-westerse landen. Inmiddels zijn al duizend foto’s gemaakt. Een selectie daaruit wordt nu tentoongesteld in het Museon.

De mensen op de foto’s zijn geen professionele modellen, maar gewone mensen die ter plaatse een contract tekenen. Elke keer als er een foto wordt verkocht krijgen zij een commissie van het copyright.  Het is het eerste initiatief dat ervoor zorgt dat mensen waar ook ter wereld iedere keer geld krijgen voor de publicatie van hun foto. Op de website van World Portraits kun je precies lezen hoe dat gaat. Bijvoorbeeld als iemand geen bankrekening heeft.
De fotocollectie is van het ANP. Alle foto’s zijn daar te bestellen of te downloaden.